Endodontie

Endodonţia se ocupă cu tratamentele de canal, care constau în scoaterea nervului, urmat de obturarea (plombarea) canalului.

Un dinte tratat incorect pe canal poate duce în timp la probleme grave (de exemplu, chisturi la vârful rădăcinii), urmate chiar de necesitatea de a extrage acel dinte.
Prin evoluţia tehnologiei în domeniu, se poate face măsurarea electronicşă a lungimii canalului cu un dispozitiv special numit apex finder, garantând o obturaţie corectă şi rezistentă în timp. Se folosesc senzori speciali, mişcarea acelor pe canal fiind vizibilă pe un ecran, oferind astfel un control sporit.

Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea țesuturilor inflamate sau necrozate și eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea să poata fi obturate cu materiale biocompatibile. Obturarea canalelor împiedică pătrunderea bacteriilor din cavitatea orala sau prin foramenul apical. Canalele sunt obturate cu un material insolubil și inert din punct de vedere biologic. Ulterior obturării canalelor se realizează obturația cavității de acces, iar uneori este necesară o lucrare restaurativă pe acel dinte.