Pedodontie

Ce este Pedodonţia – Stomatologie copii?

Pedodonţia este o specialitate stomatologică adresată copiilor, cuprinzând profilaxia ,  tratamentul afecţiunilor dinţilor de lapte şi dinţilor permanenţi tineri, dar şi depistarea anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate de către medicul ortodont.
La Clinica Medental ne dorim să construim o relaţie de încredere cu copilul dumneavoastră.

Prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic

Prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 2-3 ani, într-o atmosferă veselă, de relaxare, de joacă, explicându-i-se în această primă şedinţă de ce apar cariile, cum se spală corect dinţii, ce se poate face pentru a preveni apariţia cariilor.
La început, pentru încurajarea copilului, părintele poate rămâne în cabinet pe durata tratamentului, apoi treptat copilul poate rămâne doar în compania noastră.
Se recomandă un control la fiecare 6 luni, în acest fel copilul obişnuindu-se mult mai uşor cu atmosfera şi zgomotele specifice din cabinetul stomatologic, iar cu ocazia acestor controale se pot realiza periaje cu paste speciale cu fluor, aromate, special pentru vârsta lor.

Tratamente pentru dinţii de lapte
– Periaje profesionale – cu perii delicate, pentru a nu leza gingia copiilor şi cu paste cu fluor cu gust plăcut
– Fluorizări – cu lacuri speciale , care se pensulează pe dinte
– Sigilări – aplicări de substanţe speciale, ca nişte plombiţe foarte mici,în şanţurile şi gropiţele dinţilor,  exact în locurile în care apar cariile cel mai frecvent. Sigilanţii sunt  răşini compozite, transparente sau opace, aplicate în fisurile dinţilor şi care se întăresc cu ajutorul lămpii cu ultraviolete. Prin sigilare, riscul de apariţie a cariilor dentare se reduce cu până la 80%.
În cazul în care este nevoie de anestezie, folosim geluri speciale, cu gust plăcut,copilul putând alege aroma preferată (cirese, piersici, căpşuni etc.).

Importanţa tratamentului dinţilor de lapte
Dinţii de lapte nu trebuie neglijaţi , în ideea că oricum vor fi înlocuiţi de dinţii permanenţi, din multe motive:
– se pot caria foarte uşor( având o structură minerală mai slabă)
– ghidează dinţii definitivi în poziţia lor corectă
– ajută la dezvoltarea normală a oaselor şi muşchilor maxilarului
– asigură o mestecare adecvată
– au rol în dezvoltarea vorbirii

Periajul la copii

Periajul la copii trebuie sa înceapă odată cu apariţia primului dinte, cu pastă specială pentru copii, în cantitate mică (aprox. cât un bob de mazăre). De la 4-5 ani, copilul se poate spală singur, recomandat fiind de două ori pe zi, însă sub supravegherea părintelui.
* periuţa se aplică la 45 de grade pe dinţi
* mişcările sunt circulare, dinspre gingie spre dinte
* se perie atât suprafeţele exterioare, cât şi interioare ale dinţilor şi gingiilor
* nu uitaţi să periaţi şi limba, care este încărcată cu bacterii
* se foloseşte aţa dentară, pentru a îndeparta placa bacteriană dintre dinţi, acolo unde periuţa nu poate pătrunde.

Extracţia dentară la copii

Această procedură poate fi înfricoşătoare pentru cei mici, în special din cauza faptului că aceştia nu ştiu de ce trebuie efectuată.
În general, în cazul micilor pacienţi, extracţiile se realizează doar atunci când dintele este atât de cariat încât nici măcar un tratament de canal nu îl poate salva, cauzând infecţie şi durere. Extracţia dentară poate fi necesară şi în cazul tratamentelor ortodontice, atunci când nu este destul spaţiu pe arcadă pentru a îndrepta dantura.
Procedura este simplă, atunci când vorbim despre extracţia dinţilor afectaţi. Se utilizează un anestezic local, iar dintele este extras rapid, fără nicio durere.

Sigilarea dinţilor

Sigilarea dinţilor este cea mai eficientă metodă de a preveni cariile dentare la copii. Materialul utilizat se aplică de obicei pe premolarii şi molarii definitivi, pe suprafaţa ocluzală (cea pe care muşcăm), pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene în şanţurile fine de pe dinţi.
Sigilarea se realizează o data cu apariţia primului molar definitiv pe arcada. Aceasta împiedică apariţia cariilor dentare o perioadă îndelungată. Procedeul se  poate repeta în cazul în care materialul dispare.